Hitsige Baboesjka vs. vrome Prince William
Leoni heeft me wat broeken en truien geleend, want het is hier koud. De laatste drie weken schommelde het weer tussen de 14 en 20 graden en regende het veel. Zelfs voor Baskenland begint de zomer
laat; het zou nu al lang en breed warmer en droger moeten zijn. Mijn Balinese outfits zijn daarom allesbehalve geschikt voor het leven hier. Los van het feit dat flesjes geven aan lammetjes niet
handig is in teenslippers (het lammetje Flanelle heeft soms wat coördinatieproblemen waardoor ze wel eens op mijn voeten staat), is het gewoonweg fris hier in het noorden van Spanje.
Op de boerderij bij Peter en Leoni zijn het hele jaar WorkAway’ers te vinden. Toen ik hier in januari en februari was, was er het Duitse koppel en was er de Française. Afhankelijk van hun talenten, vaardigheden en voorkeuren helpen ze net zoals ik dat doe mee op de boerderij. Naast dat ik er ben, zijn er de afgelopen weken twee andere WorkAway’ers geweest, die eergisteren zijn vertrokken: een Hongaars meisje van twintig en een Engelse jongen van vijfentwintig. Ze hebben elkaar leren kennen op een WorkAway-locatie in Engeland en sinds een halfjaar zijn ze een stelletje. En het contrast tussen die tweeën? Oh, jongens, you’re in for a story!
Ethan is een jongen van 25 jaar uit Engeland. Hij praat Engels met een zwaar bekakt Brits accent, een beetje zoals de leden van het Britse koningshuis ook praten. Daarnaast heeft hij wat weg van prins Harry, maar met de stijfheid van prins William. Hij is enigszins introvert en heeft een bijzonder gevoel voor humor. Niet lang geleden heeft hij zich bekeerd tot de orthodoxe kant van het christendom, wat hier aan tafel nog wel eens leidt tot interessante discussies, vragen en opmerkingen. Elke zondag gaat hij naar de kerk, zelfs wanneer hij aan het WorkAway’en is. En zoals de meesten weten kan ik zo nu en dan best provocerend en shockerend uit de hoek komen. We hadden met gemak een soap kunnen maken van de weken samen. Hij is afgestudeerd in ingenieurswetenschappen, is geïnteresseerd in een praktische carrière als houtbewerker/timmerman en is nu al anderhalf jaar aan het WorkAway’en.
Op een van die WorkAway-locaties is hij Nora tegen het lijf gelopen. Zij is een twintigjarige meid uit Hongarije. Ze heeft een tussenjaar genomen na het behalen van haar middelbareschooldiploma en is daarom door Europa aan het WorkAway’en. Ze gaat na dit jaar naar de universiteit in Budapest om kunstgeschiedenis te studeren. Ze is net als Ethan rustig, maar wanneer ze haar mond opentrekt komt er altijd wel iets gevats uit. Ze is vriendelijk, goedlachs en onwijs creatief. Tot slot is ze jong en wil ze dingen doen die jonge mensen allemaal willen doen. Om het in nette woorden te brengen: Nora is een bloem in de knop, en die knop staat op uitbarsten. Dus zet een hitsige baboesjka naast een vrome Prince William. Interessant koppel, want hij wil geen seks voor het huwelijk en zij duidelijk wel. Of nou ja, ze wil het eigenlijk meer, want het is duidelijk dat onze Nora weet hoe de bloemetjes en bijtjes werken.
Ethan vindt het ingewikkeld dat Nora wil gaat studeren, want hij vindt het een overbodig goed. Het liefste ziet hij zijn mogelijke aanstaande als de moeder van zijn kinderen en ook niets meer dan
dat. Hij verhuist daarom naar Hongarije om bij Nora te zijn. En Leoni, Peter en ik? Wij vinden daar wat van. De afgelopen weken hebben wij met z’n drieën uiterst diplomatiek geprobeerd Nora te
inspireren om te kiezen voor zichzelf. En daarmee niet voor Ethan.
‘Oh! Je hebt Palinka? En hij is ook nog eens zelfgestookt?’ De ogen van Nora staan wagenwijd open wanneer Leoni begint over een typisch Hongaarse alcoholische versnapering. Leoni rommelt wat in de bijkeuken en haalt opeens een fles met een doorzichtige vloeistof tevoorschijn. ‘En het zit zelfs in een plastic fles? Those are the best…’ Nora is super enthousiast door deze reminder aan thuis en het is heel leuk om te zien. Iedereen aan tafel neemt een shot, ofschoon Ethan er heel voorzichtig aan nipt alsof Queen Elizabeth II meekijkt. Wanneer Leoni vraagt of we allemaal nog een glaasje willen, zie je in Nora’s ogen dat ze niets anders wil dan dat. De invloed van haar wederhelft zorgt er echter voor dat ze hem afslaat. Jammer, want ik zou geld betalen om haar dronken te mogen zien.
Ethan is een professional wanneer het aankomt op het bouwen en aanleggen van omheiningen. Althans, zo verkocht hij het aan Leoni en Peter. Ik als derde partij die niets te maken heeft gehad met het hele omheining-project, heb met genoegen gekeken naar de dynamiek die ontstond tussen Ethan en Peter nadat de laatstgenoemde erachter kwam dat dit niet zo was. Ik heb gelachen, lieve lezers, ik heb zo onwijs gelachen. Ook had ik het met beide partijen te doen, want ze spraken misschien dezelfde taal; dezelfde woorden spraken ze niet.
Ik ben dankbaar voor mijn tijd met Ethan en Nora, want we hebben enorme schik gehad met z’n drieën en met z’n vijven. Zo heeft Ethan de lekkerste English Breakfastooit gemaakt, heeft hij
de omheining toch afgerond met goedkeuring van Peter (en dat is best wel eens moeilijk te verkrijgen!), heeft Nora de moestuin onderhouden als een echte professional en heeft ze mij een prachtige
aquarel cadeau gedaan.
Bien à toi,
Marit
Wat heerlijk om te lezen, een echt fijn verhaal ❤️
Lekker positief het weekend in 😍 dat was weer fijn om te lezen! Liefs Mam
Mooi schouwspel om van een afstandje te bekijken :-)
Kijk, dat zijn de krenten in de pap van het leven. Geniet er van.